Het Corona virus heeft een enorme impact op de samenleving en dus ook op het kerkbezoek in Nederland. Tijdens de 1e lock-down hebben zelfs veel kerken hun deuren moeten sluiten, waaronder ook onze wijkgemeente. Gelukkig konden wij snel omschakelen naar het uitzenden van online diensten en werd het zelfs weer mogelijk om met strenge afspraken bij elkaar te komen. Het werd zelfs mogelijk om met een beperkt aantal zangers de erediensten te vieren. Tijdens de 2e lock-down in het najaar van 2020 hebben we besloten om het kerkbezoek terug te brengen tot maximaal 30 kerkgangers per dienst. Hiermee volgden wij het advies van de PKN. De strenge afspraken tijdens de diensten bleven van kracht, maar wij waren al erg blij dat er een mogelijkheid was om met een kleine (afwisselende) groep gemeenteleden bij elkaar te komen.

De afgelopen weken komen er steeds meer verontrustende berichten over nieuwe varianten van het virus en hierop heeft de overheid besloten om haar maatregelen nog verder aan te scherpen. Er is een avondklok ingesteld en iedereen mag nog maar 1 gast per dag thuis ontvangen. Het advies van de PKN is nog steeds ongewijzigd, maar er zijn wel steeds meer kerken die besluiten om, in lijn met de stoppen van alle bijeenkomsten en evenementen, het kerkbezoek helemaal te stoppen. Hiermee geven zij een duidelijk signaal van solidariteit af naar de samenleving.

Ook in onze wijk heeft de kerkenraad bij het aanscherpen van de maatregelen van de overheid lang over deze ontwikkelingen nagedacht. De onzekerheid over het virus en de gezondheid van ons allemaal hebben tot ons het lastige besluit doen nemen om het kerkbezoek af te schalen naar 0. Op zondag 31 januari zullen wij maximaal 15 kerkbezoekers toelaten in de eredienst en vanaf zondag 7 februari zal de eredienst zonder kerkbezoekers worden gevierd. Wel blijven wij de diensten online uitzenden, en vanaf 24 januari geldt dat zowel voor de ochtend- als de middagdiensten.

Voor vele gemeenteleden, maar ook voor onze predikant, is dit een grote teleurstelling. De gezondheid van onze gemeente staat echter voorop. Natuurlijk houden wij alle berichten goed in de gaten en zodra het weer kan, zullen wij zo snel mogelijk weer bezoekers toelaten.